Selecteer een pagina

DEN HAAG – Het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie staat dit jaar voor een belangrijk deel in het teken van hoe te handelen bij terroristische aanslagen. Amerikaanse, Belgische en Britse traumachirurgen vertellen hun Nederlandse collega’s welke lessen kunnen worden getrokken uit recente aanslagen. Het congres vindt donderdag en vrijdag plaats in de RAI Amsterdam.

„We merken dat traumachirurgen uit binnen- en buitenland de noodzaak voelen om internationaal samen te werken in het nog beter voorbereid zijn op de gevolgen van aanslagen of natuurrampen”, aldus Kees Jan Ponsen, voorzitter van de vereniging. De traumachirurgen gaan ook samen met het Internationale Rode Kruis onderzoeken hoe de kennis op dit gebied in ons land kan worden verbeterd.

Volgens de koepelorganisatie groeit de belangstelling bij burgers en niet-medische hulpverleners om beter voorbereid te zijn op een terroristische aanslag. Zo is de cursus Stop de bloeding – red een leven, die een beetje werd afgekeken van een Amerikaanse initiatief, al door meer dan 1000 Nederlanders gevolgd. Die cursus is opgezet om omstanders en niet-medische hulpverleners te leren ernstig bloedverlies direct adequaat en ter plaatse te stelpen.

Gerelateerde producten
Tourniquet
Stop de bloedingen set