AED's met een kinderknop

Sommige AED's hebben een speciale kinderknop, wat is hiervan het voordeel of het nadeel?

Reanimatie bij kinderen

Bijna alle AED's zijn geschikt voor gebruik op kinderen, hiervoor zijn wel speciale kinderelektroden nodig. Vaak zijn deze kinderelektroden duurder dan de elektroden voor volwassenen en ze gaan meestal maar 2 jaar mee. AED's gaan ongeveer 10 jaar mee en in die periode moet u dus 5 keer kinderelektroden kopen. Hierdoor worden de onderhoudskosten van de AED in die 10 jaar veel duurder dan in eerste instantie lijkt.

Momenteel zijn er 2 AED's die een kinderknop hebben, de Zoll AED 3 en de Mindray AED. Middels deze knop wordt her reanimatieprotocol aangepast en kan de AED met de normale elektroden gebruikt worden op kinderen. Deze AED's zijn iets duurder dan de "normale" AED's, maar in een periode van 10 jaar zullen deze AED's in het onderhoud veel goedkoper zijn. 

Heeft u kinderelektroden of een kinderknop nodig?

Ondanks dat kinderreanimaties buiten het ziekenhuis niet vaak voorkomen, kan het zeer zinvol zijn om voorbereid te zijn. Daarom adviseren wij vaak voor openbare ruimtes, scholen, zwembaden en stranden een AED met de mogelijkheid om kinderreanimaties uit te voeren. De Zoll AED 3 en de Mindray AED zijn daarom interessanter dan andere merken en types zonder kinderknop.

Vergoeding

Sinds 1 januari 2018 worden de elektroden door de plaatselijke ambulancedienst vergoed. Hoe werkt dit?
Indien u de AED gebruikt heeft, dan moet u sowieso nieuwe elektroden hebben. Nadat u deze zelf heeft aangeschaft dan kunt u de factuur indienen bij de ambulancedienst in uw eigen regio. Deze zal het bedrag voor de elektroden aan u vergoeden. De batterij wordt in sommige gevallen vergoed. Bij een aantal AED's zitten de elektroden en batterijen in één verpakking, bij sommige AED's moet u de batterij direct vervangen. In dit geval zal de ambulancedienst ook de batterijen vervangen.
Een gemiddelde batterij van een AED gaat de batterij 4 tot 7 jaar mee, dit is afhankelijk van het merk en type. Een batterij van een AED kan meerdere inzetten mee gaan, daarom is het vaak niet nodig om de batterij na een inzet te vervangen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »